Blog

Cum poti impiedica durerile dentare sa apara?

Cu totii am avut parte de dureri dentare cel putin o data in viata noastra. Insa dupa cum stiti si voi durerile dentare ascund mici afectiuni ale dintilor, chiar daca vorbim in mare parte despre o durere trecatoare. Si cum fiecare durere imparte are propriul sau remediu, putem spune despre durerile dentare ca daca s-ar urma pasii corespunzatori unei igiene bucale corecte si stricta, aceste dureri nu ar mai avea loc in viata noastra.

Cum sa tii la distanta durerea dentara?

Pentru cei care inca mai cred ca pot scapa de durerea dentara doar daca aplica acele leacuri din batrani si in ultima instanta ajung intr-un cabinet stomatologic, in cea mai mare parte lucrurile sunt diferite. Iar pentru a nu avea parte de dureri trebuie sa respecti doar cateva reguli stricte cum sunt si cele de mai jos:

  • mergeti la medicul stomatolog pentru o simpla verificare cel putin o data la 6 luni;
  • periati-va dintii corect si corespunzator cel putin de 2 ori pe zi;
  • folositi ata dentara;
  • nu uitati nici de apa de gura;

Toate aceste etape enumerate mai sus ar trebui sa devina in comportamentul vostru un obicei si de ce nu in momentul in care simtiti durerea sa va adresati medicului stomatolog. De obicei, chiar si o durere foarte mica indica faptul ca este posibil sa va confruntati cu o eventuala carie. Sau poate ca dintii dumneavoastra sunt foarte sensibili si au nevoie de un tratament specializat si adecvat problemei dumneavoastra.

O alta cauza ce poate duce la durerea dentara este cea legata de iritarea gingiilor. Asemenea dintilor si acestea au nevoie de o ingrijire speciala, de aceea este indicat sa utilizati atat ata dentara, cat si apa de gura. Bineinteles pentru probleme si situatii mult mai grave trebuie sa apelati la un cabinet stomatologic pentru tratarea acestor cauze.

Pe de alta parte  vizitele regulate la stomatolog nu fac altceva decat sa previna eventualele carii sau orice alt tip de probleme. Cu cat se  cunoaste din timp cauzele dureri, cu atat veti putea actiona in acest sens si veti putea preveni acele dureri dentare insuportabile, cat si pierderea dintilor.

Tot ce trebuie sa stii despre fatetele dentare

Nu exista persoana pe aceasta lumea care sa nu-si doreasca zambetul perfect si care sa nu faca eforturi pentru a-l putea obtine. Dar dupa cum stiti si voi, deja, nu este suficient doar sa iti periezi corespunzator dantura sau sa mergi periodic la cabinetul stomatologic, ci in acest articol va prezentam acel mic detaliu ce poate face diferenta.

Cu siguranta daca v-ati interesat deja stiti depre fatetele dentare ce va pot reda zambetul perfect, doar in cativa pasi simpli, fara prea mult efort si fara dureri. Cum majoritatea oamenilor se feresc de dureri ar trebui sa stiti ca aplicarea fatetelor pe suprafata dintilor nu este una dureroasa, ci este una cat se poate de complexa.

Ce sunt fatetele dentare si care este scopul acestora?

Fatetele dentare sunt constructii de protectie, ce sunt reprezentate de o foita de ceramica sau de oxid de zirconiu si sunt realizate in laborator de catre tehnicienii dentari. Pentru a putea beneficia de aceste fatete trebuie sa stiti ca acestea sunt de doua tipuri:

  • fatetele “no prep” – nu necesita o pregatire in prealabil a dintelui, sunt destinate dintilor mici ce au spatii interdentare si este o metoda ce conserva tesutul dentar;
  • fatetele dentare ce au nevoie de o pregatire a dintilor – acestea sun folosite in cazul in care aspectul dintilor nu este unul placut, pentru a se putea monta pe suprafata dintilor mari, in special cei lati ce nu au spatii interdentare, smaltul dentar al acestora se slefuieste;

Puteti apela la aceste fatete dentare in cazul in care va aflati intr-una dintre situatiile de mai jos:

  • dinti ciobiti, ce prezinta spatii mari interdentare si tociti in exces;
  • dinti ce prezinta anumite pete pe suprafata smaltului;
  • mici anomali de pozitionare a dintilor frontali;

Iar pentru cei ce vor sa descopere avantajele acestor fatete dentare puteti vizualiza cateva dintre cele mai importante in paragraful de mai jos:

  • fatetele din ceramica nu irita tesuturile moi din jurul dintelui;
  • intareste si protejeaza dintele;
  • asemenea smaltului izoleaza pulpa dentara;
  • sunt asemanatoare smaltului privind culoarea, textura si rezistenta mecanica;

Asadar toate persoanele interesate de aceste fatete dentare se pot adresa cabinetelor stomatologice pentru a putea definitiva acest aspect. Medicul stomatolog fiind cel care va va aduce la cunostinta toti pasi necesari pentru a putea obtine un zambet perfect cu ajutorul fatetelor dentare.

Necesitatea unui periaj executat in mod corect

Sunt momente cand ni se impune intr-o anumita imprejurare sa aratam impecabil. Cu totii stim ca oricat de mult ne-am chinui sa ajungem la acel nivel, in care totul sa fie ireprosabil, tot se mai gaseste mici neimpliniri.

Iar despre aceste mici neinpliniri o sa discutam in cateva clipe in paragrafele de mai jos. Un lucru foarte important, de care trebuie sa aveti grija atunci cand vorbim despre tinuta voastra este chiar legat de zambetul, pe care il porti zi de zi cu tine. Dar pentru a avea parte de cel mai frumos zambet nu uita de cateva reguli esentiale:

  • Periaza-ti dintii de cel putin de 3 ori pe zi;
  •  Executa un periaj corect, ori de cate ori faci acest lucru;
  • Nu uita nici de ata dentara si apa de gura;
  • Iar in cele din urma nu uita ca macar o data la 6 luni sa-ti faci o programare la medicul tau stomatolog;

Probabil ca va intrebati cand puteti face toate aceste lucruri si cum puteti avea grija de acestea. Majoritatea oamenilor spun ca sunt ocupati si ca nu au timp de absolut nimic. Dar pentru toate aceste persoane le pot spune ca grija pentru organismul tau, dar si pentru a-ti pastra sanatatea intacta, trebuie sa reprezinte o prioritate pentru toata lumea.

Si pe buna dreptate se spune ca mai bine inveti sa faci o preventie, decat sa ajungi in stadiul in care trebuie sa tratezi. Si pentru ca mai sus am spus despre cativa pasi pe care toata lumea trebuie sa aiba in vedere sa-i realizeze, cred ca ar fi mai important sa explic in cateva randuri fiecare pas, ce iti poate oferi cel mai frumos zambet, pe care l-ai avut pana acum.

De ce este important sa faci o vizita medicului tau stomatolog?

Nu sunt eu cea care a implementat aceasta regula, numai ca am inteles destul de bine cat de important este un ccontrol, chiar si in cazul in care tu consideri ca dantura ta nu are nici un fel de problema. Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa. De cele mai multe ori noi nu avem posibilitatea sa observam micutele fisuri din smaltul dentar si astfelaveam toate sansele sa ne trezim intr-un moment dat cu o carie nedorita. De aceea incercati sa ajiungeti la un control de rutina macar o data la 6 luni. Nu se stie niciodata ce poate aparea pe parcursul acestor 6 luni.

Foloseste ata dentara si apa de gura

Pentru o prospetime indelungata nu uita sa folosesti apa de gura. Aceasta ajuta la inlaturarea placii bacteriene si bineinteles iti pastreaza mult mai mult timp prospetimea dupa periaj. Ata dentara, nici ea nu trebuie sa lipseasca din accesoriile tale. Ea te poate ajuta sa inlaturi acele resturi alimentare, pe care nu le-ai putut indeparta prin simpla periere a dintilor. Pe de alta parte daca le folositi la fiecare periaj si in fiecare zi veti observa ca sanatatea danturii se imbunatateste si se pastreaza timp indelungat.

Executa un periaj corect

Desi poate ca acest lucru va starni cateva zambete sa stiti ca inca mai sunt adulti ce nu isi periaza dintii intr-un mod corect. Iar acest lucru poate dauna dintilor mult mai mult decatin cazul in care nu ai folosi apa de gura sau ata dentara. Iar pentru cei ce vor sa fie siguri de un periaj corect, cel mai bine ar fi ca atunci cand vizitati medicul stomatolog sa ii cereti sfatul. El este cel care va poate raspunde la fiecare intrebare in parte.

De 3 ori pe zi, cel putin, nu uita sa-ti periezi dintii

De ce este important acest mic detaliu, deoarece ceea ce reprezinta o consecventa poate sa te ajute sa-ti pastrezi sanatatea orala. Iar daca toate lucrurile sunt facute cu exactitate si cu precizie, atunci poti spune ca esti un om norocos si ca nimic rau nu se poate intampla dintilor tai. Dar nu uita ca este important sa pastrezi acest obicei si macar ca in fiecare zi sa te periezi pe dinti de cel putin 3 ori. Si pe langa asta ar mai trebui spus ca in acest mod va pastrati dantura alba si zambetul cel mai frumos.

Nu cred ca daca ai citit toate aceste puncte nu ai inteles nimic. Cat despre ceea ce trebuie sa faci – tu stii mai bine decat mine. Ai putea foarte bine sa urmezi acesti pasi fara sa te gandesti ca nu ai timp sau ca dimineata este prea greu sa realizezi toate aceste lucruri. Dar pana una alta nu uitata sa iti vizitezi medicul stomatolog, ori de cate ori ai nevoie de acesta.

Ce ar trebui sa stii despre cariile dentare?

Daca pana acum ai crezut ca toate acele mici pete negre de pe suprafata dintelui nu iti poate crea neplaceri. Ei bine te asigur ca majoritatea acelor pete netratate corespunzator ajung adevarate carii, mai tarziu.

Care este cauza aparitiei acestor carii?

Pentru a intelege ce reprezinta cariile mai exact trebuie sa stim cum se formeaza acestea si care le sunt factorii favorabili pentru dezvoltarea lor.

Trebuie sa fiti foarte atenti la urmatorii factori: nerespectarea igienei orale, consumul crescut de alimente bogate in zahar, stresul, fumatul si multe alte cauze. Cariile se formeaza din cauza placii dentare.

Ce este placa dentara si cum se formeaza aceasta?

Placa dentara se formeaza in urma acumularii de bacteri impreuna cu saliva si resturi alimentare. Daca periajul nu se efectueaza in mod corect si constant placa dentara duce la aparitia cariilor dentare.

Trebuie sa mai stiti ca bacteriile se pot inmulti si pastra energiile din cauza consumului de alimente ce contin zahar. De ce este posibil acest lucru?

Foarte simplu, toate bacteriile se hranesc cu carbohidrati, pe care ii gasim cel mai frecvent in sucurile carbogazoase. Pe de alta parte produsii acizi din sucurile carbogazoase in timp distrug straturile de smalt si nu numai ale dintelui si ajuta la aparitia cariei dentare.

Daca nu sunt tratate la momentul potrivit, intr-un stadiu incipient, cariile deterioreaza structurile dintelui, manifestandu-se prin dureri intense si imense ale in zona cu pricina ale cavitatii bucale.

Bineinteles daca toate aceste carii sunt intr-un stadiu avansat al evolutiei lor trebuie sa stiti ca tratamentul pentru acestea va avea un cost ridicat. Si pentru a intelege si mai bine efectul nociv al cariei si ce poate distruge  voi prezenta straturile ce formeaza dintele din cavitatea bucala.

Un dinte este format din patru componente, adica din smalt (care se afla la exteriorul dintelui si totodata este partea cea mai dura a dintelui), dentina (partea de consistenta osoasa, ce se afla intre smalt si cement), cementul (este partea cu care dintele este fixat in osul alveolar) si pulpa dentara (care este partea cea mai moale a dintelui, ce contine nervi si vase sangvine).

Cu alte cuvinte daca vreti sa aveti o dantura sanatoasa ar trebui sa tratati foarte serios igiena orala, mai cu seama ca inca mai sunt persoane care nu efectueaza un periaj adecvat si corect pentru dantura lor.

In plus de asta, in prezent aveti la indemna tot felul de produse care sa va protejeze dantura de carii, produse de genul apei de gura, ata dentara – printre cele mai cunoscute. Si nu uitati sa mergeti periodic la un control la un cabinet stomatologic.

Cate ceva despre aftele bucale

Aftele bucale sant cele mai des intalnite ulceratii ale mucoasei bucale.Ele pot fi superficiale sau profunde,dezvoltand acest tip de leziune mai des femeile,comparativ cu barbatii,varsta cu incidenta cea mai mare de afte bucale fiind cuprinsa intre 10 si 20 de ani.

Locurile in care apar cel mai frecvent aftele sunt limba,buzele si gingiile,prezentandu-se ca niste umflaturi mici,rosiatice ce dau senzatia de arsura.Aceste afte se vindeca aproximtiv in 7 zile fara sa lase cicatrici.

afte bucale 02 dentaloleg

Cauza acestor leziuni nu este bine definita,unii afirma ca totul ar proveni de la nivel gastric,iar afta ar fi doar un simtom de suprafata,iar faptul ca aftele apar de exemplu de la alimente picante sa fie doar o cauza secundara,iar adevarata cauza sa provina din alta parte.

Se mai considera ca aparitia aftelor dezvaluie un sistem imunitar deficitar,o alta cauza ar fi lipsa unor vitamine,stresul emotional,traumatismul local si lezarea mucoasei printr-un periaj inadecvat,purtarea protezelor dentare.

afte bucale-dental oleg

Pentru scaderea disconfortului produs de aceste afte se vor evita alimentele sarate,iritante.Se pot aplica deasemenea produse pe baza de glicerina ,se vor face clatiri repetate cu apa de gura cu clorhexidina.Acestea vor ameliora durerea si vor grabi vindecarea.

In cazul in care exista carenta vitaminica,este foarte indicata terapia cu vitamina B6,C si acid folic .